Informatie

1. Tandheelkunde tot januari 2012

Tandartsenzorg in de basisverzekering
De basisverzekering dekt de kosten van de zorg van uw tandarts als het gaat om:

  • de tandheelkundige zorg voor de jeugd tot 18jaar
  • zorg door een kaakchirurg;
  • een volledige prothese (kunstgebit) en
  • bijzondere tandheelkunde.

Jeugd
De basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke tandheelkundige kosten voor alle jongeren tot 18 jaar. Dit geldt voor zowel de periodieke controle, als de preventieve en curatieve handelingen die de tandarts verricht, zoals het maken van röntgenfoto´s, het verwijderen van tandsteen, een fluoridebehandeling, het boren en vullen van gaatjes. Kronen op de voortanden dekt de basisverzekering alleen indien deze verloren zijn gegaan door een trauma (ongeval) of bij de geboorte niet waren aangelegd. Kronen en bruggen op kiezen worden niet vergoed, en ook de kosten van een beugel zult u als ouder zelf moeten betalen.
Hiervoor kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Zodra jongeren 18orden komt de tandheelkundige zorg voor eigen rekening (zie onder).

Chirurgie voor volwassenen
Alleen chirurgie door de kaakchirurg valt voor volwassen verzekerden in de basisverzekering.

De volledige prothese voor volwassenen
De basisverzekering vergoedt (een deel van) de kosten die u moet maken voor de aanschaf van een volledig kunstgebit (volledige boven en/of onderprothese). Er geldt een eigen bijdrage van 25% van de kosten. Gedeeltelijke protheses (frame prothese en partiële kunstharsprothese) worden niet gedekt door de basisverzekering.

Bijzondere tandheelkunde voor jeugd en volwassenen
Bijzondere tandheelkunde is gespecialiseerde zorg aan specifieke patiëntengroepen (bijvoorbeeld mensen met een aangeboren gebitsafwijking of een zware verstandelijke handicap). Om voor deze zorg in aanmerking te komen, is altijd een machtiging van de verzekeraar nodig. Als ‘gewone’ patiënt zult u op deze zorg vrijwel nooit een beroep doen. Er is echter één uitzondering: indien voor het plaatsen van een volledige prothese het medisch echt noodzakelijk is implantaten te plaatsen, dan valt deze zorg ook onder de bijzondere tandheelkunde en vergoedt de basisverzekering deze kosten waarbij overigens ook een eigen bijdrage van toepassing is (in 2006 !90,- per kaak). Er dient wel vooraf een machtiging te worden aangevraagd bij uw zorgverzekeraar.

Volwassenen
Behalve de hierboven beschreven zorg valt alle andere tandheelkundige zorg voor volwassenen buiten de basisverzekering. Wel kunt u zich hiervoor aanvullend verzekeren. Bedenk echter goed of de jaarlijkse premie opweegt tegen de te verwachten kosten.

NB: wanneer een eigen bijdrage wordt geheven wordt deze niet verrekend met de noclaimkorting.

2. Een gezond gebit voor moeder en kind

Tijdens de zwangerschap loopt u meer kans op het krijgen van gaatjes en tandvleesproblemen. Over het algemeen is dat met extra aandacht voor de verzorging van uw gebit te voorkomen.

Bakerpraat
Het praatje gaat dat elk kind een tand kost. Dat is niet zo! Wel is het zo dat door zwangerschap u meer kans loopt op het krijgen van ontstekingen in de mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Als bovendien de gebitsverzorging wat minder is en u door uw zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatje toe.

Waar moet u op letten
Met een goede gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder de zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van goed blijven poetsen, minstens 2x per dag! Daarnaast moet u de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoonhouden met flossdraad en tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Juist deze plekken moet uw extra goed schoon houden! In geval van misselijkheid gebruik dan een tandenborstel met een kleine borstelkop (kindertandenborstel of electrisch) om de achterste kiezen goed te kunnen poetsen. Spoel uw mond goed met water indien u vaak moet overgeven. Gebruik niet te vaak zoetigheid en suikerhoudende dranken en bezoek zo nodig een keer extra de tandarts of mondhygiëniste als u vragen hebt.

Behandelingen
Als u naar de tandarts gaat, vertel ons dan vooraf dat u zwanger bent. De eerste drie maanden van de zwangerschap is uw tandarts voor de zekerheid terughoudend met het maken van röntgenfoto’s. Soms worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling. Het gebruik van een lokale verdoving is geen enkel probleem!

Het Kindergebit
Na de geboorte begint de zorg voor een goede mondgezondheid van uw kind! Tot aan het doorbreken van de eerste tanden hoeft u niets bijzonders te doen. Houd er wel rekening mee dat u al in een vroeg stadium de (zoete) smaak kan beïnvloeden. Na de doorbraak van de eerste tandjes maakt u een goede start met de volgende vuistregels:

  • Stap vroegtijdig over van een zuigfles op een drinkbeker. De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden leren drinken uit een beker. Er zijn speciale bekers te koop met een eenzijdige lage rand zodat de neus de vrije ruimte heeft bij het drinken.
  • Beperk het gebruik van de zuigfles! Vaak kleine beetjes sabbelen uit een zuigfles met sap, als zoethoudertje, kan op ernstige wijze het melkgebit aantasten. GEEF GEEN FLESJE MEE NAAR BED! Ook niet gevuld met melk, want daarin zit van nature suiker dat tandbederf kan veroorzaken. Flesvoeding ineens op laten drinken, eventueel water tussendoor!
  • Het is belangrijk fluoride te gebruiken bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Poets met een speciale kindertandenborstel en fluoride-peutertandpasta zodra het eerste tandje is doorgebroken. Poets de tanden van uw kind tot het tweede jaar één keer per dag en vanaf het tweede jaar tweemaal per dag!